One year off, many to go – Een eerlijke brief aan mijn zoon Jop…

We zijn nu een jaar verder en samen verder gekomen dan ik had gehoopt. De afgelopen maanden veel geschreven en dat heeft zich gevormd tot deze eerlijke brief naar jou Jop. Op nog vele mooie jaren die wij samen gaan vullen.

Lieve Jop,

Als de dag van gisteren, dat jij daar eindelijk in mijn armen lag. Toen al was het zo ‘wij’, toen al kon mijn geluk met jou niet meer stuk. Een heerlijke vent en wat groeide je snel! Je was net 11 maanden en de voorbereidingen voor je eerste verjaardag waren in volle gang. Daar was de mogelijkheid om met je te gaan fietsen, lekker genieten. Net een ‘prachtige’ vakantie achter de rug en mama ging bijna weer werken.

Ja kleine man, er is al veel in jouw jonge en ooh zo grote leventje gebeurd. Gelukkig ben je nog zo jong en begrijp je het niet, voelen doe je het echter wel. Soms vent, werken dingen niet. Je kan erachter komen, erover praten, ervoor vechten en er eventueel mee stoppen. Het voor je houden, ontlopen en uiteindelijk wegrennen schat, dat zal je nooit helpen.

Ja lieverd, het spelletje ‘ik zie ik zie, wat jij niet ziet’ Zag jij het? Ik zag het al die tijd al, wie niet? Mama heeft gevochten, mama vroeg alleen eerlijkheid en uiteindelijk om de keuze voor ons te maken. Sorry, dat was niet de eerste keus. Maar weet je schat, dat zegt meer over anderen, dat heeft ons gebracht waar wij nu zijn. Sterker, trotser en zoveel gelukkiger dat ooit. Vrij…

Ja lieverd, mama huilt wel eens, nog steeds. Zij is soms erg verdrietig, teleurgesteld, voelt zich gekwetst en bedrogen. Weet je waarom liefie, omdat zij niet kan begrijpen dat iemand niet voor jou wilt vechten, jou niet op wilt zien groeien. Jop jij bent het waard om voor te vechten, vergeet dat nooit!

Ja Jop, mama is ook niet altijd even goed geweest, klopt. Niemand is perfect, dat maakt ons mens, maar liegen zal ik nooit!

De laatste 2 jaar ben ik voor gek gezet, heb ik voor gek gestaan. Mijn reacties en houding waren daarin misschien niet helemaal goed, maar kwamen puur uit frustratie. Laat jij jezelf niet zo ver gaan liefie, kies voor jezelf!
Dat er wederom voor anderen gekozen wordt, op de meest intieme momenten. Zorg dat je je niet eenzaam gaat voelen en laat je niet keer op keer teleurstellen. Ja Jop, de wereld is knetter hard en laat je mensen kennen. Niet alleen die heel dichtbij staan, maar juist die, die je dichtbij laat komen. Vrienden waarvoor je ging, waarvan je hield, waarvan de kinderen bijna net zo dierbaar waren als jij voor mij knul.

Vriendschap is mooi vent, maar laat je er niet in meeslepen en houd je ogen open. Terwijl je wacht op steun en die schouder, val je knetter hard op de grond. Jongen, jij moet dat allemaal nog leren en ervaren, maar ik ben er voor jou, ik vang je op als het nodig is, is zal er staan mop!

Laat je niet kwetsen, maar kwets ook anderen niet. Maak de juiste beslissing, hoe moeilijk deze ook soms is. Praat erover en deel het. Leef met je hart.
Voor al de tijd dat ik voor gek stond. Ik hoopte en vocht voor ons, zaten anderen elders met hun hoofd, handen en verhalen. Lieverd, jij staat op mijn nummer 1, voor mijn familie, vrienden en werk. Niet daarachter…

Ik beloof jou knul, ik zal jou nooit voorliegen, je mag mij alles vragen en ik zal eerlijk zijn. Ik zal jou altijd dragen en dankbaar zijn. Dat jij mijn leven zo mag verrijken en die leegte vult, uiteindelijk hebben wij enkel elkaar nodig, ik kies voor jou.

Voor een ieder ander mop, die maken net zo hun beslissingen. Die genieten liever van een leven vol lol en plezier. Een leven zonder verantwoordelijkheden en zorgen. Ja, dat lijkt mij soms ook heerlijk. Maar nee, wij hebben meer lol, plezier en die verantwoordelijkheid neem ik graag. Dat jij straks een grote, stoere man wordt, door jezelf maar met de hulp van mij.

Lieverdje, leef je nu nog zo zorgeloze leven. Geniet er volop van, laat niemand het je afnemen. Leer en pluk elke dag. Wordt groot, lief, stoer, maar vooral jezelf! Er is er maar één zoals jij.

Ik hou van jou.

Mama

 

SpeelgoedSpeelgoed

Laat een reactie achter