Interview

Afgelopen dinsdag ben ik geïnterviewd door 2 meiden die de opleiding verloskunde volgen. Voor hun eind onderzoek zijn zij aan het onderzoeken hoe toekomstige moeders van tevoren worden ingelicht rondom hun zwangerschap en bevalling. Tevens hoe de verloskundigen dit aanbieden en daarvoor nodig hebben. Nieuwsgierig hoe dit is verlopen?

Afgelopen week had ik een afspraak thuis met twee hele leuke, spontane meiden! Onze toekomst, misschien dat zij jou later gaan begeleiden…?

Allebei onderzoeken ze een ander gedeelte van uiteindelijk één geheel. Namelijk hoe worden toekomstige moeders ingelicht door de verloskundigen en hoe doen verloskundigen dit, wat hebben zij hiervoor nodig?

Vragen

De vragen die gesteld werden, gingen over de voorlichting die ik gedurende mijn zwangerschap heb gekregen. Hierbij moet je denken aan de voeding, beweging, verschillende bevalling houdingen, technieken die toegepast kunnen worden en medicatie voor én tijdens de bevalling.

In welke vorm heb je deze informatie ontvangen? Was dit voldoende of had je meer willen weten? Was er een mogelijkheid tot Vragen? Etc.

Terug blik

Jeetje, tijdens en achteraf het intervieuw, was het een snelle evaluatie van mijn eigen zwangerschap en uiteraard bevalling. Mijn bevalling vertel ik jullie later nog uitgebreid, maar laten we het erop houden dat ik over bepaalde dingen niet op de hoogte was. 

Dit kwam verder niet omdat ik de voorlichting er niet over heb gehad, maar omdat ik niet open stond voor bepaalde informatie.

Naar mijn idee zou de bevalling vrijwel ‘vlekkeloos’ verlopen. Dit is uiteraard heeeeeel optimistisch, maar goed.

Niet wetende dat het zoveel anders zou lopen.

Zo is Jop met een spoed keizersnede geboren, waarvoor ze ook nog de vacuüm pomp wilden proberen..

Over de keizersnede wist ik niet veel omdat dat niet ‘de planning’ was en er niets op wees dat dit zou kunnen gebeuren.

Rondom de vacuüm pomp kreeg ik nu ook wat extra informatie die ik eerder ook niet wist!

Uiteindelijk is het doel om de informatie van verschillende moeders en verloskundigen, uit verschillende omgevingen, uit te werken tot één geheel.

Zitten er verschillen tussen grote steden en kleine steden/dorpen? Waar zou meer informatie over gegeven mogen worden, wat moet er eventueel aan extra materiaal of voorlichting komen voor verloskundigen?

Deze meiden kunnen niet alleen hun (toekomstige) collega’s hiermee helpen, maar zichzelf ook! Met goede ervaring, (wat ze al zeker hebben!) en een volle rugzak met informatie, kunnen zij straks als goed voorbereide verloskundigen aan de slag!

Conclusie

Mijn antwoorden waren uiteraard veel langer, soms bleef ik kletsen!

De conclusie die ik voor mijzelf kan trekken, is toch wel dat ik heel goed begeleid ben en veel informatie heb gekregen. Zoals ik hiervoor al beschreef, stond ik hier onbewust niet overal voor open. Mijn gedachte over het beloop van de bevalling was ‘iets’ anders dan de werkelijkheid.

Zo wilde ik graag een bevallingsplan, maar dit zou ‘niet nodig’ zijn. Een bevalling loopt immers nooit volgens plan… Toch ben ik blij dat ik met J goede afspraken had gemaakt over bepaalde dingen die ik wel én niet wilde! Hij heeft mij daar enorm in gesteund op het moment dat ik daar niet meer over kon beslissen.

Verder miste ik alleen, erg belangrijke informatie rondom je geestelijke toestand tijdens de zwangerschap. Op het moment dat deze achteruit ging, ben ik wel enorm goed begeleid en opgevangen, maar ik had er graag meer over willen weten vooraf.

Ook voor toekomstige moeders is het belangrijk om bijtijds de signalen te signaleren om hierop te kunnen reageren.

Go girls!

Meiden, jullie komen er zeker! Jullie zijn heel fijn om mee te praten, een vertrouwd gevoel. Dat is denk ik toch het belangrijkste wanneer je tijdens de belangrijkste en spannendste periode in je leven begeleidt wordt!

Voor alle mama’s en toekomstige mama’s, als jullie informatie, tips of gewoon een leuke reactie willen geven? Stuur mij een privé berichtje of plaats een comment hieronder!?

SpeelgoedSpeelgoed

Laat een reactie achter