Goede voornemens – Alleen maar zelfgemaakt hapjes.

Zoals zoveel (moeders voornamelijk)ouders, heb je voor de geboorte van een kind allerlei ideeën en gedachten over de opvoeding. Zo wilde ik graag mijn kind vers gemaakte hapjes gaan aanbieden. Wel stond ik open voor andere opties zoals bijvoorbeeld een kant en klaar potje.

Zoals veel ouders ook altijd zeggen: ‘leuk die voornemens, maar wacht maar tot het zo ver is…’

En inderdaad…

Toen Jop 4 maanden werd, zijn we vol plezier begonnen met het aanbieden van groente. Zoals mijn goede voornemens waren, begon ik heel enthousiast wortels te koken en te pureren.
Dit kreeg ik echter niet mooi glad, waardoor Jop zich snel verslikte, het uit ging spugen en uiteindelijk van streek was.

Uiteindelijk…

Wij besloten om voor het proeven/uitproberen potjes te kopen. Hiervoor gebruikte wij geen vast merk, elk merk biedt andere smaken aan, genoeg mogelijkheden!

Aan het begin waren het vooral vieze bekken, die wij uiteraard hilarisch vonden! Ook probeerde we een smaak meerdere dagen achtereen uit, voor eventuele allergieën. 

Na een paar weken gingen de hapjes er zonder moeite in en zijn we in de ochtend ook fruit gaan aanbieden.

Bijna 6 maanden oud…

Ondertussen eet Jop in de ochtend zijn fruithapje en ’s avonds zijn groente volledig op, hij smult ervan! Ook de ‘gespikkelde beer’ is favoriet…

> Voor degene die niet weten wat dat is, hij spuugt alles uit met een grote ‘prrrrrrrrr’. Oftewel alles zit onder, inclusief jijzelf!

Nu hij bijna 6 maanden oud is, mag hij grotere hoeveelheden en meer gevarieerd gaan eten. Groente, aardappels/rijst/brood en vlees….

Ook ditmaal dacht ik goed bezig te zijn door ‘verse’ maaltijd te gaan maken. Vol goede voornemens ben ik naar de groenteboer gegaan om fruit en groente te kopen. Hier was ik de aardappelen dus al vergeten en heb ik eerst een half uur gegoogled naar ‘lekkere babyhapjes’. Misschien had ik dit eerst thuis moeten doen…

Uiteindelijk met een tas vol naar huis gegaan, om de keukenprinses in mij haar werk te laten doen!

De inhoud van mijn tas:

  • wortels
  • rode bieten
  • spinazie
  • doperwten
  • peren
  • appels
  • bananen

Let’s cook!

De wortels geschild en in stukjes in de pan, de verse bietjes koken ook. Ondertussen verder met de geschilde peren om te pureren. (ik vond een recept van peren met rode bietjes…)
Banaan met peer gepureerd..

Erg goed bezig, al zeg ik het zelf! Mijn keuken echter… BOEM!

De peertjes moesten even koken om zachter te worden, deze was ik vergeten en waren aan het droog koken en dus zwart. De verse bieten waren al 20 minuten aan het koken tot het schilletje eindelijk los liet. De wortels waren dit keer goed gelukt! Maar toen was ik er klaar mee.

We moesten immers zelf ook nog eten, Jop wilde de fles… het huishouden van Jan Steen was er niks bij!

Het resultaat!

Toch 2 potjes met wortels, twee potjes met banaan en peer en de rode bietjes zijn gesneden in porties ingevroren.

In de toekomst…

Ja, we zijn na een korte evaluatie tot de conclusie gekomen dat dit niet aan ons besteed is.. Vooraf potjes klaarmaken en/of invriezen slaan we over.
Wij hebben vrijwel altijd vers fruit in huis, dit kan je op het moment zelf ook klaar maken. Jop eet straks gewoon lekker met ons mee, dan koken we zoutloos i.p.v. apart.

Wanneer we weg gaan en dit lastig is, dan zijn de potjes uit de winkel een goede oplossing!

Met de tijd, willen we Jop ook wat meegeven van de Rapley methode, zelf laten voelen, proeven en ervaren.

Vooraf heb ik wel wat op internet zitten speuren rondom de kwaliteit van ‘potjes’ daarbij vond ik dit een duidelijk stukje:

http://www.oudersvannu.nl/experts/ilona-van-schaijk/potje-of-vers-wat-is-beter/

Over de Rapley methode kan je op google genoeg vinden maar ook hierbij een link:

http://www.oudersvannu.nl/baby/5-maanden/voeding/eten-drinken/rapley-methode/

Nu vraag ik mij natuurlijk af welke methode(n) jij gebruikt, welke tips je kan geven? en wat is jouw (die van je baby) favoriete smaak of merk? Let me know!

SpeelgoedSpeelgoed

Laat een reactie achter