Food – Een gezond evenwichtig voedingspatroon…

Kort geleden, kon je in mijn insta-stories zien hoe mijn zoon zich prachtig insmeert met zijn toetje.. Ervan uitgaand dat het zonnebrand was, hoop ik dan!

Eten, lekker en gezond

Pas geleden schreef ik over mijn 5 ‘help-momentjes‘ als moeder van een dreumes. Hierin beschreef ik ook het stukje ‘eten’. Jop houdt van eten, het liefst heel de dag door. In principe vind ik dat geen probleem, zolang het maar gezond is en geen ‘moet’. Dan is natuurlijk de geijkte vraag, wat is gezond? Wederom een betrekkelijk begrip wat de een ziet als enkel wortels en avocado en ik net iets anders..

Voedingspatroon, wat is dat?

Gezonde voeding

Als je het hebt over gezonde voeding, wordt je bijna aangevallen door goeroes en heeft iedereen zijn mening klaar staan. Heel mooi, als je elkaar daarmee wilt helpen, niet afzeiken! Laat elkaar in zijn waarde, we proberen allemaal het beste te doen voor onze kinderen, alvast bedankt.

Hierin blijf ik bij mijzelf, mijn mening en mijn eigen normen en waarden meegenomen van thuis. Vers en gezonde voeding is belangrijk, maar een patatje op zijn tijd kan geen kwaad! Laat Jop nou net niet blij worden van patat, poffertjes, pannenkoeken en al het andere lekkers. Nee, geef Jop maar boontjes met een lekker stuk vlees.

Zelf ben ik een rasechte bourgondiër, ik vind alles lekker en probeer graag nieuwe dingen uit. Dit is ook wel een slechte eigenschap, alles lekker vinden en het liefst heel de dag door eten. Sinds ik samen woon met Jop, is hier wel een enorme verandering in gekomen. Elke avond eten wij samen aan tafel, tevens een reden voor mij om (normaal) te eten. Hij is de reden om te koken en het avond eten tot een ‘ritueel’ te maken. Geen tv of andere prikkels, even samen aan tafel. Goede gesprekken over de dieren van de boerderij… elkaar insmeren enz.maar goed ik dwaal weer af! Uiteindelijk niet alleen leuk, maar ook goed voor de lijn! De weekenden alleen, kies ik toch sneller voor de makkelijker weg, de smulsmurf op de hoek of thuisbezorgd.nl

De basis/ voedingspatroon

Voor mij is de basis van een gezonde levensstijl voeding en beweging. Niet op een crashdieet, dan komt het er 20x zo snel weer aan. Een verandering in je totale leven en daar horen ook echt nog die ‘geniet’ momenten bij, een avond je vol eten bij de ‘all you can eat’.
Maar zorg er eens voor dat je van elke dag zo’n ‘geniet’ moment maakt, waarom niet elke dag lekker eten? Gezond is niet minder lekker, ongezond is alleen vaak makkelijker en sneller.

Mijn basis voor Jop (en mijzelf):

– Elke dag 2 stuks fruit
– Elke dag groente met koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta, brood etc.)
– Vlees of vis, minimaal 2 keer per week een stukje vis of vegetarisch
– Toetje

Bij mij krijgt Jop elke dag een toetje, maar ook daarin bepaal jij wat een ’toetje’ is. Een bakje kwark of yoghurt met wat fruit is één groot feest voor hem. Het is wat je ze zelf aanleert. Uiteraard krijgt hij ook wel eens een ijsje, chocoladevla of iets anders, maar met mate!

Tussendoortjes

Eten gaat al vrijwel volledig zelfstandig, het is heerlijk dat ik hem een bakje en een vorkje kan geven en ondertussen zelf ook eten.. Uiteraard snijd ik de tomaten of druiven even in, puur voor de extra veiligheid. Jop kan nogal een ‘propper’ zijn, dan heb ik het niet over het strand..

Proeven vind ik ook heel belangrijk, verschillende kruiden en smaken/structuren. Aanbieden en blijven proberen. Uiteindelijk vind ik ook niet alles lekker, maar als je het niet probeert.. Ook daarin denk ik dat snoepen en het aanleren van ‘slechte eetgewoontes’ altijd nog kan! Maar laten we wel reëel blijven, Jop krijgt ook wel eens een koekje, ijsje, bakje met chips etc. Daar tegenover, maak ik hem net zo blij met een bakje tomaten. Hij weet bijvoorbeeld nog niet hoe dat heerlijke bruine reepje smaakt dat zijn moeder verstopt in de kast, wat hij niet kent, kan hij ook niet missen.

‘confession’ Ja, die bruine heerlijke reep en ik op één bank.. Wel na 7 uur als er boven één heerlijk ligt te slapen!

Drinken

Water of thee is ook prima, waarom altijd een dikke laag siroop? Omdat wij dat vinden, omdat een ander dat vindt of omdat hij dat vindt? Hij vindt namelijk nog helemaal niks, als hij maar drinken krijgt uit een mega super coole auto beker! Maar ook hierin krijgt hij van mij echt wel eens een pakje of sap in zijn beker.

Mensen oordelen al snel: ‘aaah geef die jongen lekker wat sap, ik vind water ook niet lekker!’. Toevallig, vind ik water wel lekker, citroen erin en gaan. Omdat een ander dat niet vind, moet ik mijn kind het dan ook geven? Voorbeeld: ik vind witlof niet heel lekker, zeg maar.. Jop toevallig wel! Krijgt hij het dan niet?

Keuzes

Elke dag wordt je wederom voor verschillende keuzes gezet, allemaal verleidingen en om het makkelijk te maken, ben jij de hoofd verantwoordelijke. Soms is toegeven makkelijker, maar nog fijner als het gewoon ‘werkt’ en je kind het prima vind. Uiteindelijk proberen wij allemaal het beste voor onszelf maar vooral voor onze kinderen en weet je daarin ook wat het beste is voor hem/haar.

Tips

Voor jullie mijn lijstje van makkelijke! en vaak aanwezige ‘gezonde’ snacks.

 • Fruit (in stukjes met een vorkje, gelijk goed voor de fijne motoriek!)
 • Waspeentjes
 • Komkommer
 • Snoeptomaatjes
 • Paprika (een grote in repen of snoep paprika’s)
 • Soepstengel
 • Plakje kipfilet
 • Rozijntjes
 • Krentenbolletje/ eierkoek/plakje ontbijtkoek
 • Koekje(Nijntje bijvoorbeeld), rijstwafel, liga of mijn favoriet de IKEA letter koekjes
 • Groentje chippies
 • Bakje yoghurt of kwark

Als ik oud fruit heb, maak ik ook wel eens een lekker smoothie met melk, yoghurt of sap. Gezond, vullend en lekker!

Heb jij leuke, makkelijke en/of lekkere tips, deel ze! Waar loop jij tegenaan omtrent het eten?
Laat het mij weten en ik deel het graag!

 

 

SpeelgoedSpeelgoed

Laat een reactie achter